Thursday, October 24, 2013

Isetehtud kaamera

Oktoober on fotokuu. Meie tahtsime ka sel puhul pühendada kaks tundi fotokunstile ning fototehnikale.

Tänapäeva digimaailmas ei tule just tihti ette, et keegi veel filme ilmutamas käib. Vaatasime läbi ajaloo erinevate fotoaparaatide pilte, uurisime ühe filmiga fotoaparaadi sisemust, filmirulle ning negatiive. Saime uurida veidi ka kodust ilmutamistehnikat ning suurendusaparaati, millega loodetavalt ka koos lastega kevadel mõned pildid ise valmis teeme.



Kuid siis läksime siiski fotograafia ajaloos päris algusesse ning saime teada, kuidas üldse on võimalik saada praegusel hetkel, siin ja praegu nähtut filmirullile ja hiljem ka paberile.
Fotoaparaadi algne nimetus tuleb ladina keelest camera obscura. Mis tähendab " ruum pime", ehk pimendatud ruum. Et tegelikult on fotografeerimine võimalik puhtalt tänu ühele optilisele nähtusele: valgus, mis paistab ühte kottpimedasse ruumi läbi üliväikese avause, peegeldab selle ruumi vastasseinale kujutise sellest, mis asetseb selle väikese avause ees, väljaspool pimeruumi. Kuid see kujutis ilmub sinna tagurpidi. Keeruline seletus, kuid paari lihtsa joonise abiga sai pilt selgeks.  Rääkisime ka valguskartlikest ainetest, mille abil on võimalik see kujutis  ka mingile pinnale salvestada. Kokku on fotograafia ajalugu arenenud nüüdseks juba üle 200 aasta ning see areneb veel.

Et seda optilist nähtust siis ka tõestada, alustasime sel tunnil "pinhole-camera" e. nõelaaugu-kaamera valmistamisega.


Vaja oli: tühja tikutopsi, limonaadipurki, musta markerit, musta teipi, tühja filmirulli, täis filmirulli ning selle filmirulli papist karpi. Tohutut mõõtmist ega keerukat pusimist polnudki. Lapsed töötasid paarides ja niimoodi oli lihtsam aparaati ehitada.

Tunni lõpupoole proovisime aga ka tühjadele negatiividele uue elu anda ning meisterdasime kauni prossi.




Teisel tunnil külastasime Tallina vanalinnas Fotomuuseumi. Tore giid tegi meile terves majas tuuri ning saime veelgi lähemalt näha vana tehnikat, ilmutusruumi, vanu fotosid. Tegime lõpuni ka oma kaamerad. Siin nad on. Igal aparaadil on sees mustvalge film, 36 kaadrit. Lapsed saavad nendega kordamööda pildistada ning kui film on täis, toimetame nendega kindlasti edasi, kas siis ise või fotolabori abiga.


No comments:

Post a Comment