Monday, February 17, 2014

Aastaring, kellaring

Veebruar oli ammustel aegadel vana aasta viimane kuu. Siis algas uus aasta Märtsis pööripäeval, maaemapäeval , mis oli aasta kõige olulisem püha. Veebruaris tuli aastaring kokku võtta ja mõtiskleda, vaikida. Enne teele asumist oli maarahval ikka kombeks korraks maha istuda ja mõtteid koguda.

See ongi veider, kuidas aasta on alanud aegade jooksul erineval ajal ning ajal on olnud aegade jooksul erinev tähendus ja rõhk. Aeg on olnud kiire ja aeglane ning aega on mõõdetud ka erinevat moodi.

Mõtlesime lastega, milliseid ütlusi on olemas ajaga seotult.
Võta aeg maha, aeg libiseb käest, ajast ja arust, aeg ei oota, aegade algusest, aegamööda, käi ajaga kaasas, oh aeg! On ka ajaga seotud vanasõnu ning mõistatusi.


Siis tutvusime kella  ajaloog-. kust tuli, milline oli ning kuidas edasi arenes. Minu jaoks kõige huvitavam oli see, et mehhaanilise kella leiutasid mungad-et saaks regulaarselt ja korrapäraselt palvetada :). Seda kella sai käima panna aeglaselt ja ka kiirest-nii, nagu neil endil tarvis oli :). Vaatsime ka läbi aegade erinevaid kunstiteoseid, kus oli kujutatud kellasid. Kõige tuntum neist muidugi Salvador Dali maal "Mälu püsivus" e. "Sulanud aeg".




Meie valmistasime ka enda kella-mis pole tänapäeval just eriti keeruline. Kuid lisaks kellamehhanismile tuli meil ka kella alusplaat teha ja selle tekitasime teemale vastavalt tiirlemis-pöörlemistehnikas.
Tegelikult on olemas spetsiaalsed elektrilised masinad(spin-art mashine-inglise keeles)-millega saab vahvaid värvilisi pilte teha. Meie ehitasime endale ise sellise masina, mis töötas kondimootoril.

Masin koosnes papist karbist. Sinna sisse kinnitasime enne paberiga kaetud vana vinüülplaadi. Torkasime naela plaadist ja karbi põhjast läbi, tilgutasime värvi plaadile ning karbile kaas peale. nüüd tuli karpi keerutada nii kiiresti kui võimalik. Tsentrifugaaljõud ajas värvid laiali ning uuesti karbi avanemisel oli tulemus põnev.
See protsess oleks pidanud olema küll täiesti plekivaba, kuna kasutasime karbil kaant. Kuid piisas ühest peenikesest avast ning esimesel korral pritsis värv välja ja pea kõik meie ümber sai tedretähnid peale. Nii, et vabandan  nende ees, kelle riided veidi määritud said.





Kui kettad olid kaunistatud, paigaldasime kellamehhanismi. Kodus jäi lastel ülesandeks ka numbrid kellale teha ning patarei muretseda. Päris enda tehtud päriselt tiksuv kell.

No comments:

Post a Comment