Friday, February 15, 2013

Kaleidoskoop

Tänapäeva lastel on tohutu valik põnevaid mänguasju. Enamasti armastatakse asju, mida saab kas kokku panna, või üles keerata või kui mänguasi ise teeb häält ja liigub-ühesõnaga, kui asjaga saab midagi ette võtta, ehk mängida.

On aga olemas ka mänguasjad, millega ei saagi nagu otseselt midagi ette võtta-nendega mängimine seisnebki selles, et neid lihtsalt vaadatakse. Selline veidi unustatud mänguasi on näiteks kaleidoskoop. Imeline vidin, mis viib su justkui teise maailma, kui sinna sisse piiluda ja vaikselt keerutada.


Kaleidoskoop sündis umbes 200 aastat tagasi , kui Šoti leiutaja Sir David Brewster uuris valguse peegeldumist. Saadud leiutis oli väga edukas ja nõutud, kuid alguses ei olnud see sugugi laste mänguasi-selleks sai kaleidoskoop hiljem. Brewster pani oma leiutisele sellise nime, sest see tuleneb vanakreeka keelest : kalos(ilu), eidos(kuju, asi),skope(vaatama). Ehk siis "ilusa asja vaatamine".

Pühendasimegi lastega ühe tunni päris oma kaliedoskoobi meisterdamisele. Materjalideks-papp. kile,peegeldava pinnaga papp(võltspeegel), teip, paber ja läbipaistvad plastmassist helmed.
Siin on see maailm, mis avanes, kui omatehtud kaleidoskoobi sisse  piilusime.














No comments:

Post a Comment