Monday, February 4, 2013

Unustatud tutipael


Paelad, tutipaelad, patsipaelad, siidipaelad, saapapaelad, kingapaelad, korsetipaelad......

Vaatasime vanu fotosid ja rääkisime soengutest, mida kanti 100 aastat tagasi ja milliseid soenguid punuvad väikesed preilid tänapäeval. Eriti midagi muutunud pole. Tüdrukud armastavad ikka pikki patse ja punupatse. Ja tegelikult armastatakse veel siiani ka klassikalisi patsipaelu pidulikeks puhkudeks.

Selles tunnis tegime kaks paela-mõlemad eri tehnikas ja eri otstarbeks. Üks oli patsipael ja teine saapapael , millega tegelemist jätkasime ka järgmisel tunnil.



Ameerika päritoluga foto, aasta umbes 1900.


 Patsipaela tegemisel said lapsed tutvuda veidi siidimaali tehnikaga.
Kuigi patsipaela materjaliks polnud ehtne siid vaid "rayon"(rahvakeeli
tuntud ka kui tehissiid- ilusa läikega materjal, mille
lähtematerjaliks on looduslik tselluloosikiud), said nad siiski siidile maalimise tunnetuse kätte. Peenikesed patsipaela ribad lõikasin oma vanatädi vanast pluusist :), millest enam asja  ei saanud.

Kui tavaliselt vajab siidimaal suurt ruumi ja suurt puidust raami, siis selle töö jaoks tegin papist piklikud raamid igale lapsele eraldi.

Töö jagunes gruppidesse-need kes hetkel siidimaali ei teinud, õppisid saapapaela punumist erivärviliste lõngadega






Alguses tuli paelale kanda liimimoodi laineri "Gutta-ga" muster. Seejärel maalida terve paela pind kangavärviga. Meie ei kasutanud spetsiaalset siidimaali värvi(mis vajab kuumaurutamist kinnitamiseks) vaid kinnitriigitavat kangavärvi. Guttaga kaetud pinnale värv ei hakka ja jääb valge. Kõige lõpus tuli triikida.

Teised samal ajal muudkui tõstsid lõngasid ettenähtud süsteemi järgi ja punusid endale jupikese saapapaela moodi paela. Selle andeka ja lihtsa paelapunumise viisi papist ketta abil õppisin Eliise lasteaia õpetaja Gerli käest-suur tänu talle ! See punumine mõjus lastele veidi nagu teraapiana-hea viis näppudel käia lasta ja samal ajal mõtteid mõlgutada või sõpradega juttu puhuda. Lõpus oli asi neil juba väga käpas.

 Lubasin lastele, et kunagi, kui rohkem ruumi ja võimalusi-teeme ka päris siidimaali päris siidile ja suurte raamidega ja valmivad õhulised kaunid sallid. Siin siis veidi nostalgilised, kuid siiski tänapäevased patsipaelad.





Margared
Add caption

Anni
Erin



Eliise


No comments:

Post a Comment