Thursday, February 14, 2013

Sõbrapäeva pross

kollane roos, mis lilledekeeli tähendab sõprust
Kõik teavad, et punane roos tähendab armastust. Võibolla teatakse ka seda, et ristik tähendab head õnne, valge roos puhtust ja rukkilille seostatakse Eestimaaga. Kuid tegelikult on pea igal lillel olemas oma tähendus, mille inimesed ise on andnud  ja mis on ajaloo jooksul välja kujunenud.

Tänapäeval ei tehta sellest enam suurt numbrit-kimpe sobitatakse kokku lillede värvi ja oma maitse järgi. Ja keegi ei solvu, kui talle kingitakse näiteks petuuniakorvike-kuigi lilledekeeli tähendab see viha.
Vanasti oli lillede keel märksa olulisem ja kirjakese asemel võisid jätta näiteks lilleoksakese, mida saaja mõistis ehk pareminigi kui 10-t sõna.

Tänase sõbrapäeva puhul uurisime millised lilled tähendavad sõprust, lojaalsust ja muidu siiraid ja sooje tundeid ja tegime väikese paberist lillede kimbu, mida saab prossina rinda panna, et tähistada tänast päeva või oma armsale sõbrale kinkida.

 
Florist oma ametis eelmise sajandi algul
Paberist lilli hakkasid valmistama  Hiinlased, varsti peale paberi leiutamist umbes 2000 aastat tagasi .Kuid osad väidavad, et paberlillede ajalugu algab juba 5000 aastat tagasi Egiptuses, kus oli kasutusel paberi eelkäija-papüürus. Juba Hiinas oli lilledel väga konkreetsed tähendused ja just paberlilli kasutati religioossetel tseremooniatel.

 Viktooriaanlikul ajastul  oli kombeks paberlilli valmistada siis kui hooaeg oli läbi, ehk kui eluslilli polnud saada. Lilli valmistati erilise oskusega, et tihti polnudki võimalik eristada ehtsat lille paberlillest. Nii kaunistati oma kodusid ja selline tegevus oli ka hobi eest neile, kel muid meelelahutuslikud võimalused puudusid.







Niisiis hakkasime ka meie  katsetama erinevate lillede tegemist paberist. Proovisime teha roosi, piibelehte, liiliat, nelki ja veel mõnda, mis tundus oma kuju poolest lihtsalt huvitav. Kasutasime nii tavalist printeripaberit kui ka krepppaberit ja siidipaberit. Varte jaoks sobis aga karvatraat. Voltimise võimalusi on tohutult ja ja tulemused on väga erinevaid, kuid on võimalik ka väga lihtsate meetoditega tõetruusid ja kauneid õisi luua.

Kui lilled said valmis, tuli nad kimpu sättida ja kauni paelaga kokku siduda. Siis sai lilli veel kohendada ja toonida vastavalt soovile . Liimiga panime kimbule taha prossinõela ja rinnakaunistus sai valmis.

kompositsioon punasest liiliast, piibelehest , roosast anemoonist ja lillast orhideest.
Siin siis kaunid buketid soovimaks kõigile ilusat sõbrapäeva!
kompositsioon punasest nelgist, valgest anemoonist, punasest roosist ja punasest liiliast

No comments:

Post a Comment